Zorgcentrum Taxandria, Valkenswaard

projectindex
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

recreatiezaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

verzorgings-
huis

opdrachtgever: Stichting Valkenhof, Valkenswaard
ontwerpjaar: 1992 / 1994 realisatie: 1995
projectomschrijving: Gecombineerd project op de locatie van een geamoveerd bejaardenhuis, waarvan alleen het keukengebouw moest worden gehandhaafd en in het project is opgenomen.

toelichting
In het ontwerp vormt het bestaande keukengebouw de scheiding tussen het eigenlijke verpleeghuis en de algemene voorzieningen, die zowel voor verpleeghuis- als verzorgingshuisbewoners bedoeld zijn.

Aan de andere zijde van dit algemeen gedeelte ligt het verzorgingshuis. Dit is opgezet in vier bouwlagen, elk onderverdeeld in twee groepen van plm. 10 bewoners. Elke groep heeft de beschikking over een eigen gemeenschappelijke woonruimte, welke grenst aan een ruime loggia. De plattegrond van de verdiepingen heeft een iets wijkende vorm, waardoor een verruiming in de middengang ontstaat. De raampjes t.p.v. de keukenblokjes van de wooneenheden verlenen een eigen identiteit aan deze ruimte.

Het verpleeghuis is eveneens opgezet in woongroepen van tien bewoners. Deze eenheden zijn in de architektuur duidelijk herkenbaar en beschikken bovendien over een eigen voordeur waar bezoek ontvangen kan worden. De woonkamer van de eenheid ligt aan de gang die verbinding geeft met de rest van het komplex. Deze is opgezet als rondgaand wandelcircuit voor de p.g.- bewoners.

De toegepaste witte en grijze betonstenen geven het gebouw een frisse uitstraling; de 'zwevend' gedetailleerde daken van woonkamers en rekreatiezaal vormen accenten in de bebouwing.