Verpleeghuis Berkenheuvel, Geldrop

projectindex

opdrachtgever: Zorgstichting Geldrop te Geldrop
ontwerpjaar: 1994/1995 realisatie: 1996/1997
projectomschrijving: Verpleeghuis voor 60 psycho-geriatrische en 30 somatische patiënten

toelichting
Het verpleeghuis is gesitueerd in een groengebied, dat een enclave vormt tussen de woonbebouwing eromheen. Het gebouw is als een solitair volume in het groen geplaatst. Alle verpleegafdelingen zijn op de beganegrond gesitueerd, waarbij de verschillende woongroepen in aparte vleugels zijn ondergebracht. Deze sterk gelede opzet zorgt voor een maximale verbinding van het gebouw met de groene omgeving. Om zo veel mogelijk levendigheid aan de locatie toe te voegen is een voor langzaam verkeer doorgaande route ontworpen. Aan deze route ligt de hoofdingang van het gebouw. Verder zijn de woongroepen zo veel mogelijk aan de ruimten, aan de zijde van de Grote Bosweg of de ingang gesitueerd, waar een levendige omgeving wordt verwacht.

De hoofdingang geeft toegang tot een centrale middenzône van waaruit alle funkties worden ontsloten. Deze zône is in het hart van het gebouw gelegen en ontvangt royaal daglicht via een vide op de verdieping, waar staf- en personeelsruimten zijn gesitueerd. De afdeling psycho-geriatrie is in een zestal woongroepen van elk tien bewoners opgezet, welke worden ontsloten via een rondlopende wandel-gang waaraan de twee aan twee gekoppelde woonkamers liggen. De somatische afdeling is opgezet in twee groepen van vijftien bewoners.

De architectuur van het gebouw is sterk geleed van aard, en voegt zich door middel van de zorgvuldig aangelegde tuinen in patio’s en tussen de vleugels als vanzelfsprekend in de groene locatie. Door de flauwhellende, overstekende daken wordt een vriendelijk totaalbeeld geschapen. In het interieur geven deze zo veel mogelijk zichtbaar gelaten daken een bijzondere eigen sfeer .