Nieuwbouw ECO-woning te gem. Gulpen-Wittem

projectindex

project: Nieuwbouw van een vrijstaande ECO-woning
ontwerpjaar: 2009
realisatiejaar: 2010

op dit moment in aanbouw (zie foto's van de bouwplaats)

opdrachtgever: particuliere opdrachtgever.

toelichting
Deze nieuw te bouwen ECO-woning is ontworpen op een bouwkavel in de gemeente Gulpen-Wittem (Zuid-Limburg).

Bij het ontwerp is uitgegaan van de wens om een zo ecologisch mogelijke woning te realiseren. Er is gekozen om te bouwen volgens het Passiefhuis-principe, waarbij er van wordt uitgegaan een woning te ontwerpen die zo veel mogelijk gebruik maakt van passieve zonne-energie. De basis daarvoor is het realiseren van een zeer hoge isolatiewaarde van de buitenschil van de woning. Daartoe is gekozen voor de houtskeletbouw methode in een damp-open uitvoering.

 

 

Begane grond

De bouwmassa van de woning is zo compact mogelijk gemaakt om de buitenoppervlakte zo klein mogelijk te houden. Verder is de woning aan de tuinzijde (vrijwel pal zuid geörienteerd) een stuk breder dan aan de straatkant (noord). In de overgang tussen voor- en achterzijde is een schuin geplaatste gevel toegepast, die met name aan de westkant een mooi uitzicht biedt over het dorp Eys en de achterliggende heuvels.
Ook zijn daar de entree en de toegang tot de carport gesitueerd.

 

Verdieping

Het dak is ontworpen met flinke overstekken, die de gevels tegen het weer beschermen en tevens zorgen voor natuurlijke zonwering, met name aan de achterzijde van de woning. Ook het aan die kant ontworpen balkon vervult mede die functie.

Klik hier voor de bezonningsstudies

 

Beeld van straatzijde links

 

 
Beeld van tuinzijde

 

 
Beeld van straatzijde rechts