Woningbouw aan de Grijzegraaf te Mesch

 

projectindex
 
 
 
 
 
 
 

project: 4 woningen aan de grijzegraaf te Mesch
ontwerpjaar: 2001
realisatiejaar: 2002
projectomschrijving: 4 appartementen in de sociale huursector

toelichting

Een al geruime tijd leegstaand pand aan de Grijzegraaf 17 te Mesch bestaat uit twee bouwdelen: de voormalige Burgemeesters woning, met de bouwmassa en kaprichting evenwijdig aan de Grijzegraaf, en de gymnastiekzaal, loodrecht op de Grijzegraaf.
Het bouwplan gaat uit van sloop van de burgemeesterswoning, waarna op die locatie 4 woningen worden gerealiseerd.
Deze worden ondergebracht in een tweetal bouwvolumes die elk met een kap zijn afgedekt. Tussen deze volumes is een tussengebied gedacht met balkons, trappenhuis en bergingen. De richting van de nieuwe daken is evenwijdig aan de Grijzegraaf en verwijst naar de kaprichting van het gesloopte bouwdeel.
De aansluiting met de te handhaven gymnastiekzaal wordt gevormd door een tussenzône, bestaande uit bestaande bijruimtes van de gymnastiekzaal. In de bestaande toestand zijn deze deels met een hellend dak afgedekt; dit wordt in het plan vervangen door een plat dak zodat de tussenzône zich duidelijk onderscheidt en het totaalplan een heldere hoofdstructuur krijgt.

 

Overzicht 4 woningen

 


De indeling van de plattegronden gaat uit van een ontsluiting via de tussenzône tussen de twee nieuwe bouwdelen. Onder de bovengelegen balkons van de bovenwoningen door vindt men hier het trappenhuis, van waar uit de vier woningen en de bergingen worden bereikt.
Elk bouwdeel huisvest twee woningen, waarbij de bovenwoning een extra verruiming krijgt door de toegepaste kap, die ter plaatse van de woon-kamer/keuken open wordt gelaten.
De woningen op de begane grond zijn geschikt voor ouderen en rolstoeltoegankelijk. Alle woningen zijn opgezet conform het Handboek Woonkeur.

 

Plattegrond
Begane grond

 


 

Plattegrond Verdieping

 

 

 

Geveldetail

De architectuur zoekt aansluiting bij de schaal en vorm van de bestaande omgeving. Door toepassing van een moderne materiaalkeuze en detaillering wordt niettemin uitgedrukt dat het om een hedendaagse toevoeging gaat.


De beide woningenblokjes worden uitgevoerd in wit geschilderd metselwerk. De daken worden afgedekt met antracietkleurige betonpannen. Deze vallen tussen de hoger opgaande kopgevels met toepassing van een verholen goot. De kozijnen worden uitgevoerd in kunststof, met een van houten kozijnen afgeleide profilering. Deze krijgen een donkere kleur.
Het tussendeel met de entree, trappenhuis en bergingen wordt uitgevoerd in gevelbekleding van kunsthars plaatmateriaal waarin een echt houtfineer toplaag is verwerkt.

Aanzicht vanaf straatzijde
 

 

 

Geveldetail