Woonhuis Hondmann, plan Vroendaal te Maastricht

 

terug naar projectindex project: Nieuwbouw woonhuis Hondmann in plan Vroendaal te Maastricht
ontwerpjaar: 1999/2000
realisatiejaar: 2000/2001
projectomschrijving: Nieuwbouw van een vrijstaand woonhuis
 

toelichting

De woning van de fam. Hondmann is ontworpen met als uitgangspunt het wonen aan twee kanten mogelijk te maken: zowel gericht naar de voorzijde, waar een oude boomgaard tegenover de straat het uitzicht bepaalt, als naar de achterzijde, richting de privacy van de eigen tuin.

Om die reden is de royale woonkeuken aan de straatzijde gesitueerd, en de woonkamer aan de tuinzijde, waarbij deze twee met elkaar verbonden worden door een krachtig architectonisch gebaar in de vorm van een schuin geplaatste wand die doorloopt in de hele woning.

Plattegrond begane grond
 

De entreehal ligt aan de andere kant van deze schuine wand en legt een tweede, nu verticale, verbinding: de hal loopt door over de volle hoogte van de woning. Via een rechte trap, die uitkomt op een in de vide uitkijkende balustrade, zijn de boven gelegen slaapkamers bereikbaar.

Plattegrond verdieping
  Deze entreehal wordt afgedekt door een zaagtandvormig dak, waarvan de zongerichte zijde uit zonnepanelen bestaat die in een deel van de energiebehoefte van de woning voorzien. De andere zijde is bezet met glas.
Het grijswater circuit waarover de woning beschikt is een tweede milieuvriendelijke voorziening van deze woning. Regenwater van het dak wordt opgevangen en na filtering gebruikt voor daarvoor geschikte functies binnen de woning zoals toiletspoeling, voeding van wasmachine e.d.
Overzicht in vogelvlucht
  Ondanks het feit dat de bouwvorm compact te noemen is, wordt door verspringende gevelvlakken een levendig totaalbeeld geschapen. De stalen luifels geven deze architectuur een extra dimensie door hun schaduwwerking en horizontaal accent.
Voorgevel