Uitbreiding Parkhotel Rooding

 

projectindex
 
 
 
 
 
 
 

project: Uitbreiding Parkhotel Rooding te Valkenburg
ontwerpjaar: 2000/2001
realisatiejaar: 2002/2003
projectomschrijving: Uitbreiding van het bestaande hotel met hotelkamers, zwembad, sauna en fitnessruimte

toelichting
De uitbreiding van het Parkhotel Rooding te Valkenburg heeft als doel de voorzieningen die ter beschikking staan van de hotelgasten op een hoger peil te brengen. Hiermee wordt de aantrekkelijkheid van het hotel vergroot en de economische positie in het toerisme van Valkenburg versterkt.

De voorziene uitbreiding omvat een achttal hotelkamers, een zwembad met whirlpool, een sauna en een fitness-ruimte. Dit alles compleet met bijbehorende kleed- en sanitaire ruimten, technische ruimten en voorzieningen voor het serveren van consumpties.

 

Plattegrond
1e Verdieping

 

Het bestaande gebouw dateert van 1892 en is ontworpen door de befaamde architect P.J.H. Cuypers. Het is geheel opgetrokken uit mergelsteen. Verschillende verbouwingen en uitbreidingen hebben het gebouw door de tijd zijn huidige vorm gegeven; inmiddels geniet het bescherming als Rijksmonument.

De uitbreiding wordt gesitueerd aan de noordzijde van het complex, waar op straatniveau een aantal garageboxen aanwezig zijn, en op het niveau van de 3e verdieping het restaurant ligt met het bijbehorende panorama-terras dat uitzicht biedt over de omgeving.
De garages worden gesloopt en de nieuwe vleugel wordt deels in de af te graven helling aan de voet van het restaurant gebouwd.

 

Plattegrond
2e Verdieping

 

De vormgeving van de nieuwbouw voegt zich bescheiden in het totaalbeeld van het bestaande gebouw, zonder daarbij te verdoezelen dat het om een hedendaagse uitbreiding gaat. Met diverse middelen wordt het onderscheid tussen bestaand en nieuw geaccentueerd.
De nieuwe bouwmassa sluit tegen het bestaande gebouw aan met tussenkomst van een terugliggend gevelgedeelte, dat in een afwijkend materiaal en kleur wordt uitgevoerd. Ook de begane grond, die de nieuwe hotelkamers bevat, wordt in deze afwijkende uitvoering gerealiseerd. Dit gedeelte springt naar voren ten opzichte van de 1e en 2e verdieping met de recreatieve voorzieningen, en functioneert als een robuuste onderbouw.

 

 

Doorsnede over
dompelbad

 

De bovenbouw is voorzien van hoge raampartijen, begeleid door een zwierige glazen luifel, en wordt beëindigd door een rond gebouwdeel. Hierin bevindt zich een vide die het zwembad met de bovenliggende verdieping verbindt.
Deze bovenbouw wordt uitgevoerd in stucadoorwerk, geschilderd in een okerkleur van een tint die iets lichter is dan de mergelsteen van het bestaande gebouw. De onderbouw en het verbindingsgedeelte worden uitgevoerd in metselwerk van betonblokken, geschilderd in een tint iets donkerder dan het mergel.
De kozijnen worden uitgevoerd in hout, geschilderd in een donker rode kleur overeenkomstig het bestaande gebouw. De dakranden van de bovenbouw worden uitgevoerd in gekleurde prefab beton.

 

 

Aanzicht vanaf straatzijde

 

Vogelvlucht gericht op uitbreiding

voorgevel
zwembad
detail luifel