Woonhuis te Gronsveld

 

projectindex
 
 
 
 
 
 
 

project: Nieuwbouw woonhuis in plan Kampweg te Gronsveld
ontwerpjaar: 1997
realisatiejaar: 1998/1999
projectomschrijving: Nieuwbouw van een vrijstaand woonhuis

toelichting
Dit woonhuis bestaat uit twee sterk van elkaar verschillende bouwdelen. Een markant, wit, rechthoekig volume in twee bouwlagen bevat de slaapkamers en overige bijruimten; daaromheen zijn aan de oost- en zuidzijde de keuken en woonkamer gesitueerd.Deze zijn  vormgegeven door een glaswand die in een royale boog de woonruimte in één beweging omvat.

Het doosvormige slaapkamerblok is gesloten van karakter; de ramen zijn als kleine gaten in de wanden vormgegeven. Het woongedeelte opent zich daarentegen juist geheel naar de tuinzijde op het zuiden. Door middel van een borsthoge afscheiding vormt de keuken een intermediair tussen de openbare straatzijde en het privé-gebied dat zich opent naar de tuin. 

Het slaapkamerblok wordt uitgevoerd in een gladde witte betonsteen in maasformaat op een antracietkleurige plint; het woongedeelte heeft een staalconstructie met buiten geplaatste ronde kolommen.

Aan deze kolommen is een gesloten zonneluifel bevestigd die de vorm van de woonruimte rondom zwierig volgt. Tussen de luifel en het dak is een strook bovenlichten waarlangs door de bovenzijde van de luifel weerkaatst licht diep in de woonruimte doordringt. 

Staalconstructie, luifel, dakranden en kozijnen worden geheel in een witte kleur uitgevoerd.